Birocraţia, un fenomen social?

Într-o societate care se-nchină la unicul partid cu nume arhicunoscut,banul, acţiunile de voluntariat sunt văzute cu suspiciune. În momentul de faţă totul se plăteşte nimic nu se face din spirit civic. Ne place postura de spectatori, criticăm orice mişcare greşită,dar nu luăm atitudine. Bistriţa suferă foarte mult la capitolul implicare, dacă ar fi primul şi ultimul ar fi bine. Multe spaţii verzi sunt betonate pentru a se integra-n peisaj (plomba botezată spaţiu de locuit situată pe strada Împăratul Traian între blocurile 37 şi 39 vorbeşte de la sine). Puţini sunt aceea care iau atitudine şi mai tot timpul rămân doar cu reclamaţia.

Acum multe luni mi-a venit “geniala idee” de a înmulţi numărul teilor din zona Hanului prin muncă voluntară.

Am trimis un comentariu pe siteul www.domnuleprimar.ro (mă adresam direct primăriei Bistriţa,dar momentan secţiunea vox populi e inactivă). După multe zile de aşteptare am aflat că Direcţia de Administrare a Domeniului Public e în măsură de a soluţiona această problemă. Printr-o cerere depusă explicam întreaga acţiune de ecologizare, 20 de tei cu verdele-n sus în zona amintită. Răspunsul e unul aşteptat:

“Analizând cererea depusă de dumneavoastră, înregistrată cu nr.47748/29.07.2008, vă comunicăm că plantările de arbori pe scuarurile din municipiul Bistriţa se efectuează de către Direcţia de Administrare a Domeniului Public,prin Sectorul Spaţii Verzi. În acest an, aceste lucrări vor fi reluate începând cu luna noiembrie.

Pentru clarificări cu privire la plantările de pe Calea Moldovei, vă rugăm să ne contactaţi la tel. 0263236443(sediu Sector Întreţinere Spaţii Verzi, str. Victor Babeş, nr.39)”. Înştiinţarea poartă semnătura viceprimarului George Avram şi a directorului Ioan Creţiu.

Astfel de mişcări ecologiste se pot face şi ilegal,dar am crezut că pot colabora eficient cu instituţile statului. Păcat că nu sunt depuse zilnic mii de cereri prin care bistriţenii să ia atitudine,trăiesc cu speranţa că noua generaţie ECO va luat cu asalt pădurile fără copaci.

Nu vreau să demonstrez incompentenţa unora sau altora. Vreau doar să arăt că lucrurile se mişcă după un anumit vânt, necunoscut publicului larg.

Lasă un comentariu