Danube by bike sau Bucureşti-Belgrad

Tipul acesta de tură-i pentru cei care vor să înveţe, cu adevărat, cicloturismul. Dacă nu ai experienţă e de recomandat să participi la astfel de manifestări. Există un site – http://www.ecf.com/3_1 –  care îţi pune la dispoziţie informaţii despre întâlnirile şi concursurile bicicliştilor din Europa.

În primă fază s-au făcut înscrieri pe http://www.danubebybike.eu/Din câte am observat s-a mers pe principiul primul venit, primul înscris.

Prim zi: Bucureşti-Bechet-Lim

Grupul format aproximativ din 200 de biciclişti (în general din Europa) au avut  stabilit ca loc de întâlnire piaţa de lângă Casa Poporului (pentru mulţi a fost cea mai hidoasă megalomanie văzută până atunci).

Pe o „vreme de beţie” cum ar spune Bacovia am pornit (marţi 23 iunie) cu autocarul din Bucureşti spre Bechet.

000 001 (3)

Bicicletele au fost aruncate în două TIR-uri (a avut de suferit vopseaua, câte un stop, o spiţă). De fiecare dată când mă uit la zgârietura de pe furcă îmi amintesc de expediţia Danube by bike. Aceste lucruri fac parte până la urmă din farmecul unei expediţii.

În lipsa hidrobicicletelor Dunărea a fost trecută cu bacul.

DUNAREA la BECHET

Prima zi – primul botezul.

Bucuros nevoie mare că am ajuns în ţara castraveţilor şi a mafioţilor nu mi-am făcut griji că vine ploaia. În general când dau ăştia cu duşul stau la dos, dar în situaţia de faţă trebuia să ajungem la hotelul din oraşul LIM (o fantomă comunistă cenuşie).

Botezul BULGARESC

Ziua 2:Lim-Vidim sau spre VIDIN cu viteza melcului

Traficul prin BULGARIA-i aproape inexistent pe Traseul Cicloturistic al Dunării. Cred că  situaţia-i  la fel în toată ţara.  Trecând peste starea asta apăsătoare creată de vremea ploioasă relaxarea-i pe primul plan într-o expediţie organizată.

VIDIN

Am un regret că nu am putut vizita  Cetatea Baba Vida din Vidin. Obişnuit cu monumentele abandonate din Balcani am crezut că-i deschisă veşnic cetatea(trona la intrare un lacăt).

Cetatea BABA VIDA

SINAGOGA

O zi bună începe cu un răsărit de soare.

Rasarit de soare la VIDIN

Recomand hotelul Anna Kristina din Vidin.În primul rând pentru cazarea, mâncarea şi ospitalitatea oferită. Din câte spuneau colegii la celelalte hoteluri situaţia nu a fost la fel. Şi de data aceasta norocul a fost de partea mea.

Ziua3: Vidin-Drobeta Turnu Severin

La 30 de km de Vidin e graniţa cu Serbia. Plecam din Bulgaria cu gândul că o să revin cu ocazia expediţiei BalcaniVeloTOUR2010.

SERBIA

Am pedalat în primă fază foarte puţin pe traseul stabilit din Serbia. Era prima zi când vedeam trei ţări în mai puţin de şase ore. Experienţa-i unică şi nu ai timp să te acomodezi că deja faci pasul într-o altă ţară.

Pe la  Porţile de Fier II am intrat în România. Ne aşteptau la graniţă oamenii în alb înarmaţi cu apă distilată. Cum ar spune un jurnalist, „măsuri extreme la graniţa României cu Serbia”.

Portile de FIER II

În Bulgaria respectiv Serbia securitatea a fost ridicată. În România doar o singură maşină de poliţie în faţă şi în rest haos. La noi nu sunt mafioţi ci doar cretini care habar nu au că-i Tură INTERNAŢIONALĂ. Spun asta în urma unui claxon strident venit din partea unui „meltean”.

Porţiunea dintre Drobeta Turnu Severin şi până la intrare în Serbia a fost fără escortă (MADE ÎN ROMANIA). S-a mers în şir indian cu TIR-urile în stânga. În semn de respect pentru cei care ne atenţionau zgomotos mai ridica semnul păcii câte un biciclist (degetul mijlociu).

Cea mai frumoasă parte din traseu rămâne  zona numită, Dunărea la Cazane. Vreau să mai refac bucata  această din traseu anul viitor. Peisajele sunt minunate şi îmi pare rău că nu am fost singur. Aş fi pedalat mai mult pe lângă bicicletă să simt mai bine atmosfera.

000 001 (118)

Belgrad

Întâlnirea cu ceilalţi cicloturişti (din traseul Budapesta-Belgrad) a însemnat, pentru mine,  împlinirea unui vis. Cel mai impresionant Marş al Bicicliştilor de până atunci. Am mai luat parte la astfel de manifestări similare în trecut (prin Cluj, Bucureşti, Balaton), dar aici a avut un alt impact. Să blocheze 500 de biciclişti o arteră importantă din Belgrad nu se întâmplă în fiecare zi.

BELGRAD - Marsul BICICLISTILOR

Finalul evenimentului a fost unul incendiar. S-a dansat până la epuizare pe muzică tradiţională sârbească (un fel de taraf/fanfară). Ne vedem prin 2010 când sperăm că va mai fi o astfel de mişcare.

PAUZA

P.S: 1.Daca am fost neclar pe alocuri vă invit să vedeţi siteul oficial unde povestea-i mai clară.

http://danubebybike.eu/blog/route-2.html

http://www.danubebybike.eu/index.php?id=409&tx_sksimplegallery_pi1[id]=5&tx_sksimplegallery_pi1[backpid]=409

5 comentarii »

 1. Radu said

  „Tipul acesta de tură-i pentru cei care vor să înveţe, cu adevărat, cicloturismul.”
  nu ai ce sa „inveti”, decat spiritul de echipa si ceva detalii tehnice si de nutritie, e vorba de notiuni necesare in ciclism, in rest doar invarti un angrenaj.
  Cicloturismul este o forma de turism, nu ceva ce trebuie invatat. Ciclismul se invata. Nu mai induceti lumea in eroare.
  In rest, imi pare rau ca nu am participat, frumos tur. Felicitari 🙂

 2. perdevara said

  NU induc lumea in eroare. Daca ai aveai ocazia sa participi la aceasta tura invatai cu adevarat despre cicloturism. Au fost foarte multe persoane din Germania, Elvetia, Franta si Olanda (tari cu istorie in acest domeniu). Cicloturismul se invata in astfel de grupuri. E un schimb excelent de informatii si impresii. Eu sunt incepator si mi-a fost bine venita aceasta experienta. Dincolo de nutritie si mecanisme de functionare ale bicicletei ai posibilitatea sa vezi cum se organizeaza o expeditie pe doua roti.

  Ciclismul e o ramura mai profesionista care include competitie si nu o TURA INTERNATIONALA deschisa oricui.

 3. Claudiu Moga said

  Cicloturismul poate fi si un mod de viata extrem de placut. Personal fac atat ciclism ca amator si deocamdata fara sa particip la concursuri dar fac si cicloturism care ma atrage mai mult datorita bogatiei de sentimente si senzatii care ti le ofera. Ador sa ma las purtat de bicicleta prin cele mai interesante peisaje si sa ma intalnesc mereu cu oamenii noi.
  Cicloturismul inseamna libertate, adrenalina, fascinatia naturii, apetitul cunoasterii de noi aventuri si situatii, intalnirea cu semenii. Acest hobby mi-a umplut viata de fericire si implinire si nu pot decat sa-l felicit pe Victor ca a descoperit acest mod de viata in care sper sa persevereze, sa faca cat mai multe ture si sa cunoasca experiente cat mai placute.
  Traiasca cicloturismul!

 4. gltre said

  super…am fost in Belgrad cu ong-ul in care sunt si am fost fascinat de oras si totodata de Serbia,insa cu bicicleta nu am fost si merita incercat 😀

  http://gltresita.wordpress.com

 5. perdevara said

  Belgradul e una din cele mai frumoase capitale asezate pe cursul Dunarii. Am vizitat acest oras in mai si o luna mai tarziu in iunie. Serbia, si in special Belgradul, te impresioneaza prin istoria bogata si nationalismul prezent oriunde.

RSS feed for comments on this post

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: