A 14 zi: Bratislava

După aproximativ zece ore de pedalat cu un vânt neprietenos am ajuns la Bratislava.

Dacă în Viena nu am reuşit să văd celebrul Ringstrasse cu istoria şi frumuseţea lui aici am avut ocazia să privesc cu încântare Oraşul Vechi.

Centrul nu-i foarte mare, dar destul de bine întreţinut pentru a pierde vremea câteva ore. Se anunţa un concert instrumental şi am întârziat căutarea unui loc de cort pe zi.

Slovacii sunt oameni calzi şi deschişi. Am fost întrebat, de un biciclist, unde merg, de unde vin…

Când i-am dezvăluit naţionalitatea mi-a povestit intenţia lui de a vizita Ucraina şi apoi România. Am fost bucuros să-i recomand, cu încredere, să pedaleze prin nordul ţării noastre.

La capitolul curiozităţi ar fi două.

1.Semafoarele pentru pietoni practic nu există în Bratislava (nu mă pot pronunţa la nivel naţional). Mai bine spus. Toată lumea nu ţine cont că-i verde sau roşu. Motivul ar fi legat de timpul prea scurt cât ţine verdele (sub 15 de sec.) şi astfel vezi haosul de pe lume. Chiar eu m-am alăturat maselor când am văzut că păşesc cu încredere.

2.M-am oprit pentru alimentare la un TESCO foarte aproape de centru. Să nu îmi spună cineva că-i criză. Coada de la casă se unea cu alte cozi de nu ştiai unde începe şi unde se termină. Un bătrânel încerca să-mi explice să las coşul lângă casă şi i-am răspuns în engleză. Domnişoara de la casă a făcut pe traducătorul şi aşa am ieşit din impas. Preţurile sunt suportabile odată cu trecerea la moneda unică europeană.

Se anunţa o noapte rece cu vânt puternic din spate (am simţit asta la ieşire din capitală). Mi-am montat cortul lângă pista de biciclişti convins că necazurile din ziua asta erau pe sfârşite (dimineaţa şi seara ploaie, vânt din lateral-faţă, o uşoară oboseala care câştiga teren). Nu am ancorat cortul în toate punctele şi astfel toată noaptea am dormit pe diagonală (rafalele scurte te şocau prin viteza şi precizia lor).


Reclame

2 comentarii »

  1. Dan said

    Legat de semafoarele pt pietoni, s-ar putea sa fie la fel ca in Cehia. Acolo pietonii n-au „galben / verde intermitent”, ci semaforul lor se face rosu, dar si masinile au in continuare rosu.
    Iar daca te-ai angajat in traversare pe verde, ai timp destul sa ajungi pe celalat trotuar chiar daca s-a facut rosu pt pietoni, deoarece mai este timp pana cand masinile primeasc verde.

  2. perdevara said

    In general trec strada foarte relaxat,DAR in Slovacia nu am fost la fel.
    E o experienta unica cand vezi ca soferii lasa sa treaca populatia si apoi pornesc…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: